Recepti

V sladicah, napitkih ali glavnih jedeh, s sadjem ali smetano, v kombinaciji s številnimi jedmi … pravi ljubitelji čokolade vedo, da je čokolada tudi v kuhinji nepogrešljiva.

Čokoladni fondant

lahka
30 minut
sladica

Priprava

  1. Čokolado, maslo in kakav skupaj stopimo. Rumenjake skupaj s sladkorjem stepemo.
  2. Nato umešamo sneg in na koncu še stopljeno čokolado. Premešamo.
  3. Modelčke napolnimo za 2 prsta debelo, nato gor položimo košček bele čokolade in prekrijemo še s preostalo temno maso.
  4. Pečemo 8 minut na 200 °C (ventilator). Po želji postrežemo z vanilijevim sladoledom.

Sestavine

Število oseb: 6

225 g 70 % temne čokolade Gorenjka ali žlahtne jedilne čokolade Gorenjka

60 g masla

½ žličke kakava v prahu Gorenjka

4 jajca (ločimo rumenjake in beljake ter stepemo sneg)

60 g sladkorja

6 koščkov bele čokolade

vanilijev sladoled po želji

Čokoladni fondant

Iz Rusije z ljubeznijo

lahka
15 minut
sladica

Priprava

  1. Skuto, jajca, čokolado v prahu in vanilijev sladkor dobro vmešamo z ročnim mešalnikom. Nato počasi dodajamo moko, da dobimo dokaj gosto strukturo.
  2. Sirnike z žlico polagamo na maslo, ki smo ga stopili v vroči ponvi, in jih kot palačinke opečemo z obeh strani.
  3. Za omako najprej v vodni kopeli stopimo na koščke nalomljeno čokolado in v stopljeno umešamo mleko, vanilijev sladkor, vodko.
  4. Premešamo, da dobimo gladko omako, s katero prelijemo zlato pečene sirnike.

Sestavine

Število oseb: 20 sirnikov

Sirniki

250 g skute

2 jajci

2 vrečki vanilijevega sladkorja

6 žlic moke Žito

2 žlici čokolade v prahu Gorenjka

maslo (za peko)

Čokoladna omaka

1 dl mleka

100 g jedilne čokolade Gorenjka

1 vrečka vanilijevega sladkorja

2 žlici vodke

Iz Rusije z ljubeznijo

Črno na belo

srednja
1 ura
sladica

Priprava

  1. Sladkor in maslo penasto vmešamo. Med mešanjem nato počasi dodamo še vanilijev sladkor in enega za drugim jajca.
  2. Ročno primešamo še smetano in jogurt, na koncu pa še moko, pomešano s pecilnim praškom.
  3. Kolačke pečemo v modelu za mufine 25 minut na 180 °C.
  4. Čokolado in maslo v vodni kopeli stopimo in nato primešamo še smetano. Dobimo gladko omako, ki jo takoj postrežemo z našimi kolački.
  5. V posodi stepemo smetano ter dodamo maskarpone in jogurt. Primešamo liker in ohladimo v hladilniku. 

Sestavine

Število oseb: 6

Belo

50 g sladkorja

150 g masla

3 vrečke vanilijevega sladkorja

3 jajca

60 ml sladke smetane

150 g vanilijevega jogurta

180 g moke Žito

1 žlička pecilnega praška

Črno

200 ml sladke smetane

25 g masla

200 g temne čokolade Gorenjka ali žlahtne jedilne čokolade Gorenjka

Črno belo

4 žlice likerja Bailey's

100 ml sladke smetane

2 žlici maskarpone sira

½ lončka straciatella jogurta

Črno na belo

Diši po božiču

visoka
45 minut
sladica

Priprava

  1. Rum in čaj, ki smo ga predhodno skuhali zmešamo in v njem namočimo rozine. Moko, sladkor, čokolado in kakav v prahu ter vse začimbe premešamo med seboj.
  2. Maslo s sladkorjem penasto umešamo in enega za drugim dodamo jajci. Dobro premešamo, dodamo suhe sestavine, sol in na koncu umešamo še odcejene rozine.
  3. Z žlico piškotke polagamo na pekač, ki smo ga oblekli s peki papirjem in jih pečemo 15 min na 200 stopinjah.

Sestavine

Število oseb: 6

100 g rozin
1 žlica ruma
4 žlice čaja Strastna pomaranča
250 g moke
2 žlici kakava v prahu Gorenjka
100 g čokolade v prahu Gorenjka
1 žlička cimeta v prahu Maestro
1⁄2 žličke ingverja v prahu Maestro
1⁄2 žličke muškatnega oreščka Maestro
1⁄2 žličke pimenta v prahu Maestro
150 g masla
6 vrečk vanilijevega sladkorja
2 jajci
ščep soli

Diši po božiču

Ameriški čokoladni piškoti (cookies)

Priljubljeni ameriški piškoti (cookies) s koščki čokolade.

lahka
15 minut
sladica

Priprava

  1. Maslu sobne temperature primešamo oba sladkorja, jajci, vanilijev sladkor in sol ter s pecilnim praškom premešano moko. Zmešamo gladko testo, ki mu na koncu primešamo na drobne koščke nasekljano jedilno čokolado.
  2. Maso razdelimo na 18 enakih delov, jih oblikujemo v kroglice, položimo na dva s papirjem za peko obložena pekača (pazimo, da je med kroglicami dovolj prostora).
  3. Vsako kroglico z dlanjo nekoliko sploščimo in jih v pečici, segreti na 150°C, pečemo 15 minut.

Čeprav so videti bledi in so na otip še mehki, jih vzamemo iz pečice, da ne bodo pretrdi, ko se ohladijo.

Sestavine

Število oseb: 8

200 g jedilne čokolade Gorenjka
2 jajci
200 g masla ali margarine
130 g kristalnega sladkorja
130 g rjavega sladkorja
380 g bele moke
1 zavitek vanilijevega sladkorja
1 zavitek pecilnega praška
ščepec soli

Ameriški čokoladni piškoti (cookies)

Čokoladna potica

Namesto klasične orehove potice se lahko preizkusite v pripravi čokoladne potice. Še posebej bo všeč ljubiteljem čokolade.

visoka
1 ura
sladica

Priprava

Testo

  1. V posodo damo moko (lahko jo presejemo), na eno stran dodamo sol, na drugo pa kvas, sladkor, jajca, okuse in arome. Postopoma med mešanjem dodajamo toplo mleko ter maščobo in zgnetemo v primerno gosto testo. Testa za potice ne stepamo preveč, saj postane pri daljšem stepanju tako napolnjeno z zrakom, da je med vzhajanjem prerahlo in ni sposobno nositi teže nadeva in nam zato nagaja pri peki. Za potico je torej dovolj, da iz sestavin, ki so navedene v receptu, zamesimo srednje gosto testo le toliko, da testo postane po površini gladko in elastično v sredini ter odstopi od posode, v kateri mesimo testo.
  2. Testo pokrijemo s plastično folijo, ki nam zadržuje vlago in toploto, ter vzhajamo.

Čokoladni nadev

  1. Maslo in sladkor penasto umešamo, počasi primešamo jajca, sladko smetano, naribano čokolado in rum.
  2. Nadev namažemo po razvaljanem testu, potresemo z mletimi mandlji in biskvitnimi ali krušnimi drobtinami. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Trdo zavijemo.
  3. Položimo v z maslom premazan in ostro moko obsut model ali pekač, prebodemo, tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc, pri tem pa pazimo, da ne zapolnimo luknjic. Nato vzhajamo.
  4. Vzhajano potico postavimo v segreto pečico in jo pri 175°C pečemo približno 45 minut.
  5. Pečeno vzamemo iz pečice, pustimo 10 minut, zvrnemo iz modela in ohladimo.
  6. Ohlajeno potico razrežemo na primerno velike kose, potresemo s sladkorjem v prahi in ponudimo.

Sestavine

Število oseb: 12

Testo

500 g bele moke Žito
2 jajci
100 g maščobe (masla, margarine ali olja)
40 g kvasa
80 g sladkorja
Vaniljev sladkor
limonina lupinica
sol
pribl. 2 dl tekočine (mleka)

Čokoladni nadev

300 g naribane čokolade Gorenjka
100 g surovega masla
150 g sladkorja
150 g mletih olupljenih mandljev
2 jajci
100 g biskvitnih drobtin - lahko uporabimo tudi krušne drobtine
0,5 dl sladke smetane rum

Čokoladna potica

Polnjene hruške s sladoledom v čokoladni srajčki

Osvežilna sadna sladica za vroče poletne dni.

srednja
30 minut
sladica

Priprava

  1. Hruške olupimo, na spodnji strani jih izdolbemo in skuhamo (ne premehko) v sladkorni vodi z dodatkom belega vina, nageljnovih žbic, cimeta in limonine lupine.
  2. Hruške ohladimo in osušimo, izdolbene dele pa napolnimo s sladoledom.
  3. Čokolado stopimo v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici in ji primešamo segreto sladko smetano. Čokoladni preliv med mešanjem ohlajamo, tik preden se začne strjevati, pa vanj pomočimo nadevane hruške.
  4. Hruške pomočimo v čokoladni preliv, postavimo na krožnik, oblijemo s poljubno sadno omako, po želji okrasimo in ponudimo.

Sestavine

Število oseb: 4

200 g temne ali jedilne čokolade Gorenjka
4 hruške
1 dl belega vina
limonina lupinica
cimetova skorja
nageljnove žbice
½ l sladoleda
1 dl sladke smetane

Polnjene hruške s sladoledom v čokoladni srajčki

Sacherjeva torta

Tradicionalno dunajsko sladico lahko brez težav pripravite kar doma. Sestavine zadostujejo za model premera 28 cm.

visoka
1 ura
sladica

Priprava

Testo

  1. Maslo in sladkor v prahu penasto umešamo, počasi dodajamo rumenjake, stopljeno čokolado ohladimo na 31 °C, nato počasi umešamo trd sneg iz beljakov in sladkorja ter moko.
  2. Maso vlijemo v pomaščen in z moko obsut model ter pečemo pri 180 °C približno 45 minut.

Sacherjev preliv

  1. Vse sestavine skupaj zavremo, kuhamo do 104 °C, med mešanjem ohlajamo in oblijemo torto.

Priprava čokoladnega preliva

  1. Stopljeni in temperirani čokoladi primešamo par kapljic sladkornega sirupa ali vode

Sestavljanje torte

  1. Ohlajen biskvit enkrat prerežemo in namažemo z marelično marmelado.
  2. Sacherjevo torto po vrhu in robovih premažemo z vrelo marelično marmelado, ohladimo in oblijemo s Sacherjevim prelivom. Ta je temne barve (zaradi vode) in se samo površinsko strdi.
  3. Na vsak košček torte s čokoladnim prelivom za pisanje napišemo »Sacher«; preliv za pisanje je nekoliko svetlejše barve in se lepo prilagodi torti. Torta bo nekoliko nižja, kar je prav za to slaščico.

Sestavine

Število oseb: 12

Testo

200 g temne čokolade Gorenjka
200 g masla
170 g mletega sladkorja
9 jajc, razdeljenih na rumenjake in beljake
200 g bele moke
170 g sladkorja

Krema

marelična marmelada za mazanje

Sacherjev preliv

300 g  sladkorja
250 g jedilne čokolade Gorenjka
120 g vode

Čokoladni preliv za pisanje

100 g temne čokolade Gorenjka
nekaj kapljic sladkornega sirupa ali vode

Sacherjeva torta

Gorenjkina trojna torta s čokoladnim moussom

Prav posebna Gorenjkina torta, sestavljena iz treh različnih moussov.

visoka
1 ura
sladica

Priprava

Testo

  1. Jajca s sladkorjem stepemo v kremasto zmes, narahlo primešamo moko s kakavom.
  2. Vsujemo v tortni obroč, podložen s papirjem za peko, in pri temperaturi 175 °C pečemo približno 12 minut. Ohladimo.

Čokoladni ostružki iz temne, bele in mlečne čokolade

  1. Čokolado vsako posebej stopimo v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici, vsako posebej zlijemo na marmornato ali nerjavečo površino, jih tanko razmažemo in ohladimo.
  2. Ohlajene čokolade nastrgamo s pleskarsko lopatico v ostružke.

Priprava moussov

  1. Želatino razmešamo v 0,5 dl hladnega mleka in jo pustimo, da nabrekne.
  2. Čokolado stopimo v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici. Rumenjaka stepemo s sladkorjem v prahu, ko pa masa naraste, zalijemo z 0,5 dl vrelega mleka. Dodamo v mleku nabreklo želatino in maso segrejemo do 80 °C, primešamo k stopljeni čokoladi in ohlajamo.
  3. Skoraj hladni čokoladni masi počasi narahlo primešamo stepeno sladko smetano in Maraskino, Grand Marnier ali rum glede na vrsto moussa.
  4. Tortni obroč obložimo s prozorno folijo in vanj položimo čokoladni biskvit. Prekrijemo ga z moussom iz bele čokolade, poravnamo in v hladilniku ohlajamo vsaj ½ ure (da se masa strdi). Ko se strdi, preko polijemo mousse iz mlečne čokolade, ki ga prav tako poravnamo in v hladilniku ohlajamo ½ ure (da se masa strdi). Čez ohlajen mlečni čokoladni mousse pa na koncu prelijemo še temni čokoladni mousse, ga potresemo, da se poravna, in torto ohlajamo v hladilniku še 30 minut.
  5. Ohlajeni torti odstranimo obroč in folijo, jo okrasimo z različno velikimi ostružki vseh treh čokolad, razrežemo, narahlo potresemo s temnim kakavom in ponudimo.

Sestavine

Število oseb: 8

2 jajci
40 g sladkorja
40 g bele moke
1 jedilna žlica temnega kakava

Beli čokoladni mousse

300 g bele čokolade
2 dl smetane za stepanje
2 rumenjaka
80 g mletega sladkorja
1 dl mleka
10 g želatine v prahu
2 jedilni žlici Maraskina

Mlečni čokoladni mousse

300 g mlečne čokolade Gorenjka
2 dl smetane za stepanje
2 rumenjaka
80 g mletega sladkorja
1 dl mleka
10 g želatine v prahu
2 žlici likerja Grand Marnier

Temni čokoladni mousse

300 g temne čokolade Gorenjka ali žlahtne jedilne čokolade Gorenjka
2 dl smetane za stepanje
2 rumenjaka
80 g mletega sladkorja
1 dl mleka
10 g želatine v prahu
2 jedilni žlici ruma

Gorenjkina trojna torta s čokoladnim moussom

Čokoladne rezine figaro

Čokoladne rezine z mandlji in pistacijami so primerne za vsakodnevno sladkanje ali postrežbo gostom.

srednja
30 minut
sladica

Priprava

  1. Mlečno čokolado in lešnikov namaz stopimo v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici (če ju topimo v slednji, ju moramo obvezno premešati vsakih 20 sekund), primešamo mandljeve lističe, zelene pistacije, sesekljan citronat, kandirane češnje in kirsch, dobro premešamo ter ulijemo v primeren model, ki smo ga predhodno obložili s plastično folijo, poravnamo in ohladimo.
  2. Posebej stopimo čokolado (če jo topimo v mikrovalovni pečici, jo moramo obvezno premešati vsakih 20 sekund). Pazimo, da pri pogrevanju čokolade ne pregrejemo nad 45 °C.
  3. Ohlajeno maso zvrnemo iz modela, odstranimo plastično folijo, jo postavimo na papir za peko in jo z vseh strani postopoma s čopičem premažemo s temperiranim čokoladnim oblivom, po sredini pa potresemo s sesekljanimi pistacijami.
  4. Ko se čokoladni obliv strdi, narežemo na ½ cm debele rezinice.

Sestavine

Število oseb: 6

200 g jedilne čokolade Gorenjka
120 g mlečne čokolade Gorenjka
300 g lešnikovega namaza
100 g mandljevih lističev
40 g zelenih pistacij
50 g fino sesekljanega citronata (kandirani limonini olupki)
100 g na drobne kocke narezanih kandiranih češenj
2 jedilni žlici kirscha
sesekljane pistacije

Čokoladne rezine figaro

Orehovi tartufi

Hitro pripravljene okusne orehove kroglice, kjer pri oblikovanju lahko sodelujejo tudi najmlajši.

lahka
15 minut
sladica

Priprava

  1. Čokolado stopimo v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici (če jo topimo v slednji, jo moramo obvezno premešati vsakih 20 sekund)
  2. Stopljeni čokoladi primešamo sladkor, maslo in sesekljane orehe. Zmes ohladimo.
  3. Oblikujemo kroglice, ki jih povaljamo v kakavovem prahu.
  4. Kroglice vstavimo v papirnate košarice in ponudimo.

Sestavine

Število oseb: 6

300 g jedilne čokolade ali žlahtne jedilne čokolade Gorenjka
200 g sesekljanih orehov
100 g sladkorja v prahu
60 g masla
kakavov prah Gorenjka

Orehovi tartufi

Čokoladni porcijski narastek z jagodno sekanico

Navzven čvrsta sladica skriva v notranjosti tekočo sredico, poleg pa se postreže še osvežilna jagodna sekanica.

srednja
30 minut
sladica

Priprava

  1. V hladilniku ohlajene modelčke premažemo s stopljenim maslom, jih ponovno postavimo v hladilnik, počakamo nekaj minut, jih ponovno premažemo s stopljenim maslom in obsujemo s kakavovim prahom.
  2. Čokolado stopimo v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici, dodamo maslo, mešamo toliko časa, da se maslo stopi in čokolada postane homogena masa.
  3. Posebej stepamo cela jajca, rumenjake in sladkor tako dolgo, da dobimo gosto maso, dodamo moko in stepamo še minuto.
  4. Stopljeno čokoladno maso nekoliko ohladimo in ji v intervalih primešamo stepeno jajčno maso, da dobimo homogeno biskvitno maso.
  5. Z maso do ¾ napolnimo premazane in s kakavom obsute modele ter jih pri 180 °C pečemo 10–12 minut.
  6. Narastke stresemo iz modelov, jih postavimo na poljubno okrašene krožnike, obsujemo z jagodno sekanico in ponudimo.

Posebnost teh narastkov je, da se narastek v sredini ne strdi, in ko ga prerežemo, iz njega izteka nekaj čokoladne mase.

Sestavine

Število oseb: 6

Biskvit

150 g jedilne čokolade Gorenjka
150 g moke
150 g rjavega sladkorja
150 g masla ali margarine
3 jajca
3 rumenjaki maslo ali margarina za mazanje modelčkov
kakav v prahu Gorenjka za obsutje modelčkov

Jagodna sekanica

200 g svežih jagod
80 g sladkorja
0,5 dl viskija

Čokoladni porcijski narastek z jagodno sekanico

Tejani počenci

srednja
1 ura
sladica

Priprava

  1. Beljake ločimo od rumenjakov in iz njih stepemo čvrst sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem penasto stepemo (10 minut).
  2. Kokos in čokolado v prahu zmešamo in dodamo kardamom. Ročno jo vmešamo k rumenjakom, nato pa z metlico počasi vmešamo še sneg. Na koncu dodamo še jedilno čokolado, ki smo jo nasekljali na manjše koščke.
  3. Iz mase oblikujemo krogce in jih povaljamo v sladkorju v prahu. Na peki papir jih zložimo in nekoliko sploščimo. Pečemo jih 8 minut na 200 °C. 

Sestavine

Število oseb: 25 počencev

2 jajci

70 g sladkorja v prahu

230 g kokosove moke

80 g čokolade v prahu Gorenjka

100 g jedilne čokolade Gorenjka

1 žlička kardamoma

sladkor v prahu

Tejani počenci

Drama queen

srednja
2 uri
sladica

Priprava

  1. Čokolado nasekljamo in jo skupaj s svežim sirom in 150 g sladkorja v vodni kopeli stopimo. Moko in kakav v prahu zmešamo skupaj.
  2. Maslo stepemo s preostalim sladkorjem (150 g), da dobimo penasto zmes, nato pa enega za drugim dodamo rumenjaka in vanilijevo sredico. Počasi dodajamo moko, pomešano s kakavom in vodo. Ponavljamo, da porabimo moko in vodo in ročno mešamo.
  3. Nato primešamo stopljeno čokolado in ko jo dobro premešamo, dodamo še sneg, ki smo ga stepli iz dveh beljakov. Biskvit razporedimo v dva modela za torte premera 24 cm, ki smo jih oblekli v peki papir, in pečemo 40 minut na 180 °C.
  4. V mleko vmešamo kakav v prahu, čokoladni liker in ga skupaj z metinimi lističi zavremo. Nato precedimo in z mešanico namočimo oblata.
  5. Med peko pripravimo kremo. Obe čokoladi skupaj stopimo v vodni kopeli in odstavimo z ognja. Nekoliko ohladimo in vmešamo čokoladni jogurt. Dobro premešamo in ohladimo.
  6. Na servirni krožnik položimo eno plast biskvita in ga namažemo s kremo. Na to damo drugo polovico biskvita in ga navlažimo.
  7. Za glazuro stopimo čokolado in mleko, da nastane gladka zmes. S tem prelijemo in premažemo torto in jo ohladimo čez noč v hladilniku.

Sestavine

Število oseb: 12

Biskvit

110 g jedilne čokolade Gorenjka

130 g svežega kremnega sira

300 g rjavega sladkorja

300 g polnozrnate moke Žito

3 žlice kakava v prahu Gorenjka

100 g masla (sobna temperatura)

2 jajci

1 vanilijev strok Maestro (sredica)

175 ml mlačne vode

Navlažitev biskvita

5 dl mleka

šop svežih metinih lističev

1 žlička kakava v prahu Gorenjka

5 žlic čokoladnega likerja

Krema

150 g 70 % temne čokolade Gorenjka ali žlahtne jedilne čokolade Gorenjka

150 g mlečne čokolade Gorenjka

220 g čokoladnega jogurta

Obliv

80 g jedilne čokolade Gorenjka

3 žlice mleka

 

Drama queen

Čokolada pod vplivom

lahka
30 minut
sladica

Priprava

  1. Smetano, kakav v prahu in na koščke nalomljeno čokolado počasi segrejemo, da se čokolada stopi. Dodamo rum in zmešamo, da dobimo gladko zmes.
  2. Nato nekoliko ohladimo in nalijemo v 4 servirne kozarce. Postavimo v hladilnik za vsaj dve uri, da se zmes nekoliko strdi.
  3. Vmes stepemo smetano skupaj s čokolado v prahu. Na koncu ji ročno vmešamo še liker. S tako opito smetano okrasimo našo čokolado po vplivom. 

Sestavine

Število oseb: 4

250 ml smetane

1 žlička kakava v prahu Gorenjka

125 g jedilne čokolade Gorenjka

2 žlici ruma

 

75 ml sladke smetane

2 žlici čokolade v prahu Gorenjka

2 žlici čokoladnega likerja

Čokolada pod vplivom